Zilvermuseum Doesburg en het online-verhalenplatform Doesburg Vertelt zijn kandidaat voor de Gelderse Roos. Deze prijs voor ‘erfgoedprojecten en activiteiten met impact’ wordt sinds 2017 elke twee jaar uitgereikt door Erfgoed Gelderland. Doesburg maakt dit jaar dus twee keer kans om de prestigieuze prijs binnen te slepen.

Er is een Juryprijs en een Publieksprijs, waarop online kan worden gestemd. De winnaars ontvangen  1000 en een tastbare Gelderse Roos. De uitreiking van de prijzen is op maandag 15 november.

De editie 2021 van de Gelderse Roos staat in het teken van de coronacrisis; een belangrijk criterium bij de beoordeling van de inzendingen is de vraag: ‘Wat heeft u (de inzending) het afgelopen jaar gedaan om in contact te blijven met uw vrijwilligers en uw publiek?’ Zowel het Zilvermuseum als Doesburg Vertelt hebben zich volgens goede Doesburgse traditie door het virus niet op de kop laten zitten.

Oproep

Doesburg Vertelt en Zilvermuseum Doesburg roepen iedereen in Doesburg en daarbuiten daarom op om online een stem uit te brengen. Dat kan tot en met 1 oktober via erfgoedgelderland.nl/stemmen. Er mag vaker  worden gestemd, maar niet meerdere keren met hetzelfde e-mailadres op dezelfde inzending.

Zilvermuseum Doesburg

Het getuigt van lef om midden in een pandemie een nieuw museum op te richten. Toch opende Doesburgs jongste museum op 5 juni van dit jaar de deuren. Het kleinste museum van de stad heeft een curieuze thematische collectie in het grootste gebouw van Doesburg, de historische Martinikerk. In speciaal ontworpen vitrines in een nieuw gebouwde, moderne ruimte zijn zilveren mosterdpotjes, lepeltjes, cruet-sets en aanverwante objecten te zien uit meer dan vijfentwintig landen. De combinatie van oud en nieuw is een aanwinst voor Doesburg Museumstad en levert een belangrijke bijdrage aan de instandhouding van het monumentale kerkgebouw.

Doesburg Vertelt

Dadendrang kan ook Doesburg Vertelt niet worden ontzegd. Minder dan tien maanden nadat de burgemeester van Doesburg in januari 2020 een ‘eigenzinnige canonvariant’ aankondigt geeft diezelfde burgemeester op woensdag 28 oktober het daadwerkelijke startsein voor een online verhalenplatform met veel foto’s, audiofragmenten en videobeelden. Midden in een pandemie waarin HetHuisDoesburg, het team achter Doesburg Vertelt, stadsvertellingen cancelt, een minizine uitbrengt en een serie webinars organiseert, is er plotseling geen weg meer terug. Ondanks lastige beperkingen moet er content worden voorbereid. Archieven zijn gesloten zijn, live ontmoetingen met vaak oudere Doesburgse vertellers blijken onmogelijk en financiële middelen bij de gemeente zijn schaarser dan schaars, maar toch: het lukt!

In de maand van de geschiedenis gaat het verhalenplatform live en tot het einde van het jaar verschijnen in ongekend hoog tempo wekelijkse edities. Nog vóór 31 december zijn dat jaar de eerste twaalf ‘vensters’ gevuld. Doesburg Vertelt blijkt een instant succes, dat in 2021 met maandelijks nieuwe verhalen wordt voortgezet.