Reviews

Zilvermuseum Doesburg: klein én fijn!

Onze stad heeft er een bijzonder museum bij gekregen, Zilvermuseum Doesburg: klein én fijn! Naast de reeds bestaande musea, die zich o.a. richten op de Franse glaskunstenaar Lalique, speelgoed, openbaar vervoer, ’40-’45, is er nu weer een museum, dat zich -net als het Mosterdmuseum en De Roode Tooren- richt op een thema, dat verwant is aan onze stad. Mosterdpotjes in dit geval. En wie denkt, dat dat misschien een wat smalle basis is voor een volwaardig museum, moet maar eens een bezoek brengen aan deze unieke cultuurhistorische collectie in de Doesburgse Martinikerk. Wat begon als een enigszins uit de hand gelopen hobby van de Doesburger Martin de Kleijn, heeft nu een prominente plek gekregen in deze laatgotische kerk, de trots van Doesburg.


De ontwerpers (*) zijn erin geslaagd een prachtige, stijlvolle omgeving te creëren voor de zilveren mosterdpotjes en aanverwante objecten, uit meer dan 20 landen. En het is eigenlijk verbazingwekkend, dat het thema mosterdpotjes zo’n enorme vormenrijkdom oplevert! De tentoonstelling is goed gedocumenteerd en een doorlopende digitale presentatie geeft aanvullende informatie. De museumruimte is per lift bereikbaar. De opbrengst van de kaartverkoop komt ten goede aan het onderhoud van de kerk. Vrijwilligers zorgen voor een gastvrije ontvangst.
Het is fijn, dat de “uit de hand gelopen hobby” van Martin de Kleijn en zijn vrouw zo’n prominente plek in onze stad heeft gekregen en het zet Doesburg nog eens extra op de kaart als museum- en cultuurstad!

Hermen Overweg (juni 2021), oud-burgemeester van Doesburg

(*) De vitrinekasten zijn ontworpen en uitgevoerd door Studio inHout uit Doesburg. Ook de inrichting van het museum is door Studio inHout verzorgd (www.studioinhout.nl).