De collectie

Zilvermuseum Doesburg heeft een internationale collectie objecten die gerelateerd zijn aan mosterd.
Deze objecten vertegenwoordigen de periode van 1700 tot 1920 en komen uit meer dan 25 landen.

Veel objecten vertegenwoordigen belangrijke kunstvormen of -stromingen, zoals de Victoriaanse stijl of Jugendstil.
Ook toont het museum zilveren objecten met een bijzondere betekenis, zoals de zilveren distel die in het zilverwerk van een Schots mosterdpotje is verwerkt en in Schotland een mythische betekenis heeft. De orde van de Distel (The most Ancient and most Noble Order of the Thristle) is de hoogste onderscheiding van Schotland. Het motto van de orde is: ‘Nemo me impunte lacessit’, Latijn voor ‘Niemand raakt me ongestraft’. Een passend motto voor zowel de distel als de strijdlustige Schotse natie.

schotse distel

Waardevolle thematische verzamelingen

De zilveren gebruiksvoorwerpen zijn vaak gemaakt in combinatie met andere materialen zoals speciaal glas, parelmoer, hoorn en porselein. Zo werd Boheems glas toegepast bij zilveren mosterdpotjes net als Imari porselein en parelmoer, omdat mosterd en zilver grote vijanden zijn. Mosterd bevat zuur dat bijt in zilver en dat zorgt ervoor dat het zilver zwart uitslaat.

Toekomstige thema-exposities

  • Mosterdpotten van Imari porselein
  • Sir Joshua Reynolds Angels
  • Zilver in combinatie met andere materialen
  • Taylor Tunnicliffe
  • Royal Doulton Lambeth
  • Verenigd Koninkrijk – Jubilea Koningshuis

Boheems glas

Boheems glas wordt geproduceerd in Tsjechië, in de regio’s Bohemen en Silezië. Boheems glas heeft een eeuwenlange geschiedenis en internationaal erkenning vanwege de hoge kwaliteit, het vakmanschap, de schoonheid en de vaak innovatieve ontwerpen. De definitie van ‘glas’ of ‘kristal’ voor glaswerk verschilt van land tot land. In de Westerse landen kenmerkt ‘kristal’ zich door de aanwezigheid van lood in het glas. De oorspronkelijke betekenis van het woord kristal is: ‘steen dat doorzichtig is als ijs’ of ‘doorschijnend glas van zeer hoge kwaliteit’.

Imari porcelein

Imari is de Europese verzamelnaam voor Japans porselein met veel bloemen voor de Europese export. Het kwam eind 17e eeuw op de markt en werd vanaf 1659 vanuit de havenstad Imari naar Europa en het Arabische schiereiland geëxporteerd. De Imaristijl is herkenbaar aan drie dominante kleuren: kobaltblauw, ijzerrood en de witte porseleinen achtergrond. Het geheel is aangekleed met goud. Hoe recenter het werk, hoe meer kleur, waaronder groen.

Parelmoer

Bijna alle schelpen bestaan uit op elkaar liggende lagen, elk met een eigen functie. De binnenste laag is de parelmoerlaag. Deze wordt, net als de andere lagen, afgescheiden door epitheelcellen van het weekdier. Parelmoer maakt de schelp sterker en zorgt voor een mooie gladde binnenkant, dat de weekdieren extra beschermt tegen parasieten en schadelijk afval.

Actuele presentatie

De collectie

Het museum