De collectie

Zilvermuseum Doesburg heeft een internationale collectie zilveren mosterdpotjes, cruet sets en bijbehorende objecten in Victoriaanse stijl en uit belangrijke kunststromingen als de Jugendstil. De collectie vertegenwoordigt de periode tussen 1700 en 1920 en is afkomstig uit meer dan 25 landen.

Het museum toont ook andere  zilveren objecten met een bijzondere betekenis, zoals de zilveren distel die is verwerkt in het zilverwerk van een Schots mosterdpotje. De distel heeft in Schotland een mythische betekenis. De orde van de Distel (The most Ancient and most Noble Order of the Thristle) is de hoogste onderscheiding in Schotland. Het motto van de orde is: ‘Nemo me impunte lacessit‘, ‘Niemand raakt me ongestraft‘.

schotse distel

Waardevolle thematische verzamelingen

De zilveren gebruiksvoorwerpen in Zilvermuseum Doesburg zijn vaak gemaakt in combinatie met andere materialen, variërend van speciaal glas tot parelmoer, hoorn of porselein. Boheems glas en Imari porselein en parelmoer worden bijvoorbeeld toegepast omdat mosterd en zilver elkaars vijanden zijn. Mosterd bevat zuren die zilver uitbijten en ervoor zorgen dat het zwart uitslaat.

Geplande thema-exposities

  • Mosterdpotten van Imari porselein
  • Sir Joshua Reynolds Angels
  • Zilver in combinatie met andere materialen
  • Taylor Tunnicliffe
  • Royal Doulton Lambeth

Boheems glas

Boheems glas wordt geproduceerd in Tsjechië, in de regio’s Bohemen en Silezië. Boheems glas heeft een eeuwenlange geschiedenis en wordt internationaal erkend vanwege de hoge kwaliteit, het vakmanschap, de schoonheid en de vaak innovatieve ontwerpen.

De definitie van ‘glas’ of ‘kristal’ voor glaswerk verschilt van land tot land. In de Westerse landen kenmerkt ‘kristal’ zich door de aanwezigheid van lood in het glas. De oorspronkelijke betekenis van het woord kristal is: ‘steen dat doorzichtig is als ijs’ of ‘doorschijnend glas van zeer hoge kwaliteit’.

Imari porselein

Imari is de Europese verzamelnaam voor Japans porselein met veel bloemen. Het werd gemaakt voor de export naar Europa en vanaf het einde van de 17e eeuw vanuit de havenstad Imari naar Europa en het Arabische schiereiland geëxporteerd.

De Imari-stijl is herkenbaar aan drie dominante kleuren: kobaltblauw, ijzerrood en de witte porseleinen achtergrond. Het geheel is aangekleed met goud. Hoe recenter het werk, hoe meer kleur, waaronder groen.

Parelmoer

Bijna alle schelpen bestaan uit op elkaar liggende lagen, elk met een eigen functie. De binnenste laag is de parelmoerlaag. Deze wordt, net als de andere lagen, afgescheiden door epitheelcellen.

Parelmoer maakt de schelp sterker en zorgt voor een mooie gladde binnenkant; het beschermt de dieren tegen parasieten en schadelijke stoffen.

Actuele presentatie
De collectie
Het museum