Het museum

Het museum is gevestigd in de markante Martinikerk, middenin het historisch centrum van Doesburg.
In een transparante ruimte, zwevend in het kerkgebouw, staan de objecten in speciaal daarvoor ontworpen vitrines uitgestald.

Het museum is gebaseerd op de collectie die Martin de Kleijn heeft opgebouwd. Hij begon al jong unieke objecten te verzamelen via antiquairs, beurzen, veilingen en markten in binnen- en buitenland. Geleidelijk ontstond de ambitie om deze bijzondere collectie aan een breed publiek te presenteren. Zo ontstond het idee van het Zilvermuseum Doesburg. We konden ons geen betere locatie voorstellen dan in de Martinikerk in hartje Doesburg.

 

 

Martinikerk winkeltje

Martinikerk

De Martinikerk is een laatgotische basiliek, gebouwd in Nederrijnse trant. Een basiliek is een kerk, waar-van het middenschip met vensters boven de zijbeuken uitsteekt. Het patronaatsrecht over deze kerk, het recht om de pastoor te mogen benoemen, kwam in 1286 in handen van de Ridderlijke Duitsche Orde (een geestelijke ridderorde, ontstaan tijdens de kruistochten). Dat zou zo blijven tot de Reformatie in 1586 in Doesburg zijn intrede deed. Het wapen van de R. D. O. is te vinden op één van de schildjes van de kroon in het koor en op de rugleuning van één van de trouwstoelen.

> Martinikerk Doesburg

Actuele presentatie

De collectie

Het museum