Zilver en MOSTERD

De verbinding tussen China en Doesburg in 300 jaar geschiedenis

Met de openingsexpositie presenteert het nieuwe Zilvermuseum Doesburg antiek zilveren objecten, gerelateerd aan het industrieel erfgoed van de oude Hanzestad Doesburg.
De geëxposeerde collectie antiek zilveren mosterdpotjes en Chinese porseleinen objecten met Hollandse zilveren monturen en aanverwante objecten uit de periode 1700 tot 1920, vormen de verbinding tussen Doesburg-mosterdstad en China.

Curieuze zilveren objecten

In de collectie komen zilveren sierkunstwerken in combinatie met diverse andere materialen voor.
Behalve mosterdpotjes toont het museum ook de aanverwante objecten, zoals lepeltjes en cruet sets. De getoonde objecten vertegenwoordigen een aantal belangrijke kunststromingen waarover het museum uitgebreid informatie verstrekt.

Zilver en mosterd, een bijzondere combinatie

Sinds ongeveer het begin van de 18e eeuw is mosterd in pastavorm ontstaan en werden de eerste zilveren mosterdpotjes gemaakt.
Als zilver en mosterd direct met elkaar in contact komen, “bijt” het mosterdzuur het zilver, waardoor de zilverglans verdwijnt en de mosterd een onaangename smaak krijgt.
Daarom zitten in de zilveren mosterdpotjes meestal potjes die van andere, zuurbestendige materialen zijn gemaakt, of is het binnenwerk verguld (met een laagje goud bedekt).

ZILVER is een glanzend wit edelmetaal dat als zilvererts in brokken uit de aarde komt -mijnbouw- en vervolgens wordt gemalen tot een fijn poeder.
Door dit fijngemalen zilvererts te smelten of chemisch uit te logen, wordt het zilver gewonnen.
100 % zilver is te zacht om te bewerken en daarom wordt het samengesmolten (gelegeerd) met een klein gehalte ander metaal, meestal koper.
Deze zilverlegering vormt de basis voor zilversmeden om er sieraden en ook bijvoorbeeld mosterdpotjes van te maken.

MOSTERD is een condiment -smaakversterker- dat wordt gemaakt  uit gemalen mosterdzadenazijnwater en zout.
De eerste berichten over mosterd als een zeer oud cultuurgewas dateren van ongeveer 3000 jaar geleden en zijn afkomstig uit China en India. Deze landen moeten dan ook als de bakermat van het bruine zaad worden beschouwd.
Tot ca. 1700 kwam mosterd in twee vormen op tafel: ofwel in poedervorm opgediend in een strooibus, ofwel als brij geserveerd in een aardewerkpotje.

Actuele presentatie

De collectie