Zilver en MOSTERD

De verbinding tussen China en Doesburg in 300 jaar geschiedenis

In de openingsexpositie presenteert Zilvermuseum Doesburg antieke zilveren objecten, die verbonden zijn met het industriele erfgoed van de oude Hanzestad.

De geëxposeerde collectie antieke zilveren mosterdpotjes en Chinese porseleinen objecten met Hollandse zilveren monturen, vormen met de aanverwante objecten uit de periode 1700 tot 1920, de verbinding tussen Doesburg-mosterdstad en China.

Curieuze zilveren objecten

In de collectie bevinden zich ook zilveren sierkunstwerken in combinatie met andere materialen.

Behalve mosterdpotjes toont het museum ook aanverwante objecten als lepeltjes en cruet sets. De getoonde objecten vertegenwoordigen een aantal belangrijke kunststromingen.

Zilver en mosterd, een bijzondere combinatie

Aan het begin van de 18e eeuw ontstond mosterd in pastavorm en werden de eerste zilveren mosterdpotjes gemaakt.

Als zilver en mosterd direct met elkaar in contact komen, “bijt” het mosterdzuur het zilver uit. Daardoor verdwijnt de zilverglans en krijgt de mosterd een onaangename smaak.

Daarom zitten in de zilveren mosterdpotjes vaak potjes van andere, zuurbestendige materialen. Soms ook is het binnenwerk verguld (met een laagje goud bedekt).

ZILVER is een glanzend wit edelmetaal dat als zilvererts in brokken wordt gevonden en vervolgens vermalen tot een fijn poeder. Door dit fijngemalen zilvererts te smelten of chemisch uit te logen, wordt het zilver gewonnen.

100 % zilver is te zacht om te bewerken. Daarom wordt het samengesmolten (gelegeerd) met een klein gehalte ander metaal, meestal koper. Deze zilverlegering vormt voor zilversmeden de basis voor sieraden en –  bijvoorbeeld – mosterdpotjes.

MOSTERD is een – smaakversterker – die wordt gemaakt  uit gemalen mosterdzaden, azijn, water en zout. De eerste berichten over mosterd als cultuurgewas dateren van ongeveer 3000 jaar geleden en zijn afkomstig uit China en India. Deze landen worden beschouwd als de bakermat van het bruine zaad.

Tot ca. 1700 kwam mosterd in twee vormen op tafel: in poedervorm opgediend in een strooibus of als brij geserveerd in een potje van aardewerk.

Actuele presentatie

De collectie