Zilver en Keramiek

Thema-expositie met onder andere het wereldberoemde Royal Doulton aardewerk.

Na de thema’s Zilver en Mosterd en Zilver en het Brits Koningshuis toont Zilvermuseum Doesburg vanaf het voorjaar van 2024 zijn tweede thema-expositie: Zilver en Keramiek.

In de themavitrines zijn objecten te zien van ‘the father of English potters’ Josiah Wedgwood, designkeramiek van Thomas Taylor en William Tunnicliff, gebrande en bont beschilderde majolica, Japans Imari porselein, het wereldberoemde Royal Doulton aardewerk en meer.

Curieuze zilveren objecten

In de collectie bevinden zich ook zilveren sierkunstwerken in combinatie met andere materialen.

Behalve mosterdpotjes toont het museum ook aanverwante objecten als lepeltjes en cruet sets.*) 
De getoonde objecten vertegenwoordigen een aantal belangrijke kunststromingen. 

*) Een cruet set is een bij elkaar behorend stel objecten bestaande uit bijvoorbeeld een mosterdpot met lepel, azijn- of oliekannetje, peper en zout vaatje,  en dergelijke.
Meestal staat de set op een bijpassend schaaltje. 

 

Zilver en mosterd, een bijzondere combinatie

Aan het begin van de 18e eeuw ontstond mosterd in pastavorm en werden de eerste zilveren mosterdpotjes gemaakt.

Als zilver en mosterd direct met elkaar in contact komen, “bijt” het mosterdzuur het zilver uit. Daardoor verdwijnt de zilverglans en krijgt de mosterd een onaangename smaak.

Daarom zitten in de zilveren mosterdpotjes vaak potjes van andere, zuurbestendige materialen. Soms ook is het binnenwerk verguld (met een laagje goud bedekt).

ZILVER is een glanzend wit edelmetaal dat als zilvererts in brokken wordt gevonden en vervolgens vermalen tot een fijn poeder. Door dit fijngemalen zilvererts te smelten of chemisch uit te logen, wordt het zilver gewonnen.

100 % zilver is te zacht om te bewerken. Daarom wordt het samengesmolten (gelegeerd) met een klein gehalte ander metaal, meestal koper. Deze zilverlegering vormt voor zilversmeden de basis voor sieraden en –  bijvoorbeeld – mosterdpotjes.

MOSTERD is een – smaakversterker – die wordt gemaakt  uit gemalen mosterdzaden, azijn, water en zout. De eerste berichten over mosterd als cultuurgewas dateren van ongeveer 3000 jaar geleden en zijn afkomstig uit China en India. Deze landen worden beschouwd als de bakermat van het bruine zaad.

Tot ca. 1700 kwam mosterd in twee vormen op tafel: in poedervorm opgediend in een strooibus of als brij geserveerd in een potje van aardewerk.

Actuele presentatie
De collectie
Het museum